9 ingrediente eficiente pentru estomparea petelor pigmentare

De la pete maronii pe piele de mici dimensiuni până la zone întunecate extinse pe chipul tău, hiperpigmentarea poate lua multe forme. Această colorare/decolorare a pielii este naturală și, de cele mai multe ori, complet inofensivă. Și este, de asemenea, comună. Dar, indiferent cum arată, multe persoane își doresc o gestionare a ei eficientă.


Dacă observi schimbări ale tonului pielii tale și apariția de noi pete pigmentare pe față, cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să incluzi în rutina ta produse de îngrijire concepute special pentru atenuarea acestora. Din fericire, există o mulțime de ingrediente care ajută la estomparea  petelor pigmentare și la prevenirea formării altora noi. Continuă să citești pentru a afla care sunt cel mai des folosite ingrediente eficiente împotriva petelor pigmentare pentru care să optezi, atunci când vrei să achiziționezi un nou produs de îngrijire.
În acest articol vei descoperi
  1. Ce sunt petele pigmentare
  2. Care sunt cele mai bune ingrediente pentru estomparea petelor pigmentare
  3. Cum integrezi produsele împotriva petelor pigmentare în rutina ta de îngrijire a pielii

Ce sunt petele pigmentare

Petele pigmentare sau hiperpigmentarea reprezintă o afecțiune cutanată cauzată de excesul de melanină - pigmentul natural care conferă culoarea pielii, părului și ochilor. Atunci când melanina se concentrează într-o singură zonă, formează pete închise la culoare. Există trei tipuri principale de hiperpigmentare și, în majoritatea cazurilor, ingredientele pe care le vom prezenta mai jos sunt eficiente pentru atenuarea tuturor, indiferent de cauză.


Cele trei tipuri majore de pete pigmentare sunt:

  • cele provocate de soare;

  • cele cauzate de îmbătrânire;

  • cele postacneice.

Cele mai frecvente cauze ale petelor pigmentare

Cel mai frecvent tip de hiperpigmentare sunt petele cauzate de soare, numite și lentigine solare. După cum arată denumirea lor, acestea sunt cauzate de supraexpunerea la razele ultraviolete. Mai precis, organismul produce melanină în exces pentru a se proteja împotriva radiațiilor UV nocive.


Petele pigmentare cauzate de îmbătrânire sunt un alt tip comun, cu care se pot confrunta persoanele de vârstă mijlocie și cele vârstnice, mai ales dacă petrec mult timp la soare. Și în acest caz, acestea apar atunci când melanina se acumulează excesiv într-o zonă anume sau este produsă în concentrații mari.


Al treilea tip major de pete pigmentare sunt cele postacneice. Așa cum sugerează denumirea lor, acestea sunt cauzate de inflamarea pielii în urma unor afecțiuni cutanate precum acneea. Acest lucru se întâmplă deoarece, pentru a lupta împotriva acneei, pielea produce mai multă melanină.


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/ingrediente-pentru-estomparea-petelor-pigmentare" } document.addEventListener("DOMContentLoaded", function (event) { const element = document.getElementsByClassName('oap_hairdiagStart_divbtn'); if (element.length > 0) { let urlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (urlParams != "" || urlParams != null) { var keyValuepairs = urlParams.toString().split('&'); var qrUtmfound = 0; keyValuepairs.forEach(function (item, index) { if (item === "utm_source=pos" || item === "utm_medium=qrcode") { qrUtmfound++; } }); if (qrUtmfound == 2) { let relocHref = document.getElementById("hair_color_start_btn").getAttribute("href"); let relocUpdatedurl = relocHref + window.location.search; document.getElementById("hair_color_start_btn").setAttribute("href", relocUpdatedurl); } } } });

Care sunt cele mai bune ingrediente pentru estomparea petelor pigmentare

Pete Maronii Pe Piele

Indiferent de tipul de pete pigmentare cu care te confrunți, alegerea produselor de îngrijire potrivite a tenului poate fi complicată. Cu liste nesfârșite de ingrediente și denumiri științifice, poate fi greu să știi exact ce aplici pe piele și ce compuși te pot ajuta cu adevărat sau care ar putea înrăutăți lucrurile. În continuare, îți prezentăm nouă ingrediente testate, despre care numeroase studii au demonstrat că au un efect benefic asupra petelor maronii de pe piele de care vrei să scapi.

Niacinamida

Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este o substanță polivalentă. Acest compus, solubil în apă și care nu irită pielea, s-a dovedit a da rezultate excelente în cazul mai multor afecțiuni, inclusiv hiperpigmentarea. Motivul pentru care funcționează atât de bine este că reduce transferul de melanozomi. Aceștia sunt celulele responsabile de producerea și acumularea melaninei. Prin reducerea transferului melanozomilor, niacinamida încetinește producția de melanină, diminuând astfel petele pigmentare existente și prevenind formarea altora noi.


Există și alte moduri în care acest ingredient puternic ajută la combaterea petelor pigmentare. Estompează aspectul aspru sau umflat al pielii, iar tenul redevine neted și uniform. De asemenea, este excelentă pentru combaterea acneei, deoarece reglează producția de sebum și acționează ca un ingredient antiinflamator, care poate reduce roșeața.


⏩ Descoperă gama Bright Reveal de la L'Oréal Paris, cu produse bogate în niacinamidă și potențate de acidul salicilic și filtrele UV, pentru reducerea aspectului petelor pigmentare și prevenirea apariției altora noi, în timp ce tenul este îngrijit delicat.

Vitamina C

Vitamina C, cunoscută ca acidul ascorbic, este un antioxidant care combate acțiunea reactivă a radicalilor liberi asupra pielii. Radicalii liberi sunt generați în mod natural în corpul uman în timpul unor procese precum respirația celulară. Însă pot fi cauzați și de factori externi, precum poluarea, fumatul, expunerea la radiațiile ultraviolete, stres ori o alimentație dezechilibrată. Atunci când sunt generați în exces, radicalii liberi provoacă daune la nivel celular, printre altele, fapt care poate determina îmbătrânirea prematură a pielii, dar și hiperpigmentare. Vitamina C este unul dintre compușii care pot neutraliza acțiunea radicalilor liberi, prevenind agravarea hiperpigmentării tenului. De asemenea, acționează în vederea reducerii producției de melanină din piele, ceea ce împiedică apariția petelor pigmentare.


Gama Revitalift Clinical de la L'Oréal Paris conține un nivel ridicat de vitamina C pură, dar și acid salicilic, fiind utilă în prevenirea a trei semne comune ale îmbătrânirii premature, respectiv nuanța neuniformă a tenului, porii dilatați și liniile fine. Gama oferă și un spectru larg de protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB, cauza principală a hiperpigmentării. 

Retinolul

Retinoizii sunt o clasă de compuși derivați din vitamina A. Printre acești derivați se numără retinolul, retinalul, retinoidul granactiv și esterii retinilici, care pot fi obținuți în mod natural sau sintetic. Retinolul acționează la nivel celular și influențează proliferarea și diferențierea celulelor prin activarea unor receptori speciali din piele cunoscuți sub denumirea de receptori nucleari. Prin accelerarea proliferării celulelor, se favorizează obținerea unui ten cu aspect mai sănătos și mai proaspăt.


Retinolul poate, de asemenea, să atenueze producția de tirozină, o enzimă care face parte integrantă din procesul de formare a melaninei. Acest mecanism preventiv poate încetini apariția de noi pete pigmentate - motiv pentru care retinolul este considerat unul dintre ingredientele-cheie de îngrijire a pielii pentru ameliorarea afecțiunilor cutanate precum melasma.


⏩ Încearcă produsele cu retinol pur din gama Revitalift Laser, pentru beneficii multiple. Nu numai că ajută în cazul petelor pigmentare, dar au și efect antiîmbătrânire, datorită formulei îmbogățite cu acid hialuronic.

Acidul kojic

Acidul kojic provine de la o ciupercă care se formează atunci când orezul fermentează. Folosit frecvent în industria alimentară, acidul kojic are un potențial imens și în îngrijirea tenului. Pentru ca melanina să se formeze, aceasta are nevoie de o enzimă numită tirozină. Acidul kojic este eficient în reducerea aspectului hiperpigmentării deoarece blochează producția de tirozină. Asta înseamnă mai puțină melanină în piele și mai puține pete pigmentare la suprafață.


La fel ca în cazul altor acizi, acesta are efect exfoliant, eliminând celulele moarte din piele, pentru a dezvălui un ten mai luminos. Acidul kojic ajută, de asemenea, alte ingrediente din produsele de îngrijire a pielii să pătrundă în straturile profunde ale acesteia pentru a ținti petele maronii persistente.

Arbutina

Arbutina este un compus natural care se găsește în plante precum strugurii ursului, afinele și perele. Este adesea utilizată ca agent de albire a pielii în produsele cosmetice și de îngrijire personală, deoarece inhibă producția de melanină. De asemenea, este folosită pentru a reduce hiperpigmentarea și petele cauzate de îmbătrânire. Arbutina poate ajuta și la prevenirea formării de noi pete pigmentare prin blocarea formării de tirozină și, în consecință, de melanină.


Se utilizează de obicei sub formă de cremă sau loțiune, care se aplică pe zona afectată și este adesea combinată cu alte ingrediente, cum ar fi acidul kojic, vitamina C și hidrochinona, pentru o eficiență sporită.

Acidul salicilic

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/ingrediente-pentru-estomparea-petelor-pigmentare" } document.addEventListener("DOMContentLoaded", function (event) { const element = document.getElementsByClassName('oap_hairdiagStart_divbtn'); if (element.length > 0) { let urlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (urlParams != "" || urlParams != null) { var keyValuepairs = urlParams.toString().split('&'); var qrUtmfound = 0; keyValuepairs.forEach(function (item, index) { if (item === "utm_source=pos" || item === "utm_medium=qrcode") { qrUtmfound++; } }); if (qrUtmfound == 2) { let relocHref = document.getElementById("hair_color_start_btn").getAttribute("href"); let relocUpdatedurl = relocHref + window.location.search; document.getElementById("hair_color_start_btn").setAttribute("href", relocUpdatedurl); } } } });
Melanina

Acidul salicilic este un exfoliant chimic eficient care, spre deosebire de alți acizi, nu face ca tenul să devină mai sensibil la soare, astfel încât îl poți folosi oricând dorești. Cunoscut pentru capacitățile sale de combatere a acneei, acidul salicilic poate fi soluția potrivită pentru reducerea hiperpigmentării și, în același timp, pentru ameliorarea și prevenirea aspectului neuniform al pielii din cauza cicatricilor cauzate de acnee. Acidul salicilic s-a dovedit a fi eficient în estomparea hiperpigmentării, inclusiv pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Acidul glicolic

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA), un grup de compuși folosiți pentru o varietate de produse de îngrijire a tenului, de la cele împotriva acneei la cele antiîmbătrânire. Acesta funcționează ca un tip de peeling chimic ce exfoliază pielea prin descompunerea moleculelor care leagă celulele moarte, pentru a le slăbi și a le îndepărta de pe ten. Prin eliminarea stratului superficial exterior de celule moarte, ingredientul scoate la iveală pielea mai luminoasă de dedesubt.

Acidul azelaic

Acidul azelaic este un compus care se găsește în cereale precum orzul, grâul și secara. Acesta este utilizat într-o varietate de produse de îngrijire a pielii, inclusiv creme și geluri, ca tratament pentru diferite afecțiuni cutanate, inclusiv acneea, rozaceea și problemele pigmentare.


Acidul azelaic are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea bacteriilor care contribuie la apariția acneei. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea roșeții și a umflăturilor asociate cu rozaceea. În plus, s-a demonstrat că ajută la reducerea aspectului hiperpigmentării inflamatorii, a petelor cauzate de îmbătrânire și a melasmei. Acidul azelaic tratează problema petelor pigmentare prin inhibarea activității enzimei tirozină. Prin reducerea producției de melanină în piele, acest acid poate ajuta la iluminarea zonelor cu hiperpigmentare, iar tenul capătă astfel un aspect mai uniform.

Filtre UV, pentru protecție solară 

Indiferent de nuanța naturală a pielii tale, protecția împotriva soarelui este cea mai importantă măsură pe care o poți lua pentru a preveni apariția petelor pigmentare. Nu uita că razele soarelui afectează pielea chiar și în zilele înnorate, așa că oferă-i tenului tău protecția zilnică de care are nevoie. Caută produse care oferă protecție ridicată sau foarte ridicată împotriva razelor UVA și UVB - asta înseamnă cele care sunt clar marcate ca având un factor de protecție solară împotriva radiațiilor UVB de cel puțin 30, plus filtre UVA.


Limitarea expunerii pielii la soare va contribui, de asemenea, la reducerea apariției hiperpigmentării. De exemplu, încearcă să te ferești de razele soarelui în orele în care radiațiile sunt extrem de intense, de la ora 10 dimineața până la ora 4 după-amiaza, și poartă pălării și ochelari de soare ori de câte ori este posibil.


{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/ingrediente-pentru-estomparea-petelor-pigmentare" } document.addEventListener("DOMContentLoaded", function (event) { const element = document.getElementsByClassName('oap_hairdiagStart_divbtn'); if (element.length > 0) { let urlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (urlParams != "" || urlParams != null) { var keyValuepairs = urlParams.toString().split('&'); var qrUtmfound = 0; keyValuepairs.forEach(function (item, index) { if (item === "utm_source=pos" || item === "utm_medium=qrcode") { qrUtmfound++; } }); if (qrUtmfound == 2) { let relocHref = document.getElementById("hair_color_start_btn").getAttribute("href"); let relocUpdatedurl = relocHref + window.location.search; document.getElementById("hair_color_start_btn").setAttribute("href", relocUpdatedurl); } } } });

Cum integrezi produsele împotriva petelor pigmentare în rutina ta de îngrijire a pielii

Crema Pete Pigmentare

Integrarea ingredientelor care s-au dovedit a fi de ajutor în cazul petelor pigmentare în rutina ta zilnică de îngrijire a tenului este esențială. Ca orice rutină de îngrijire, există câțiva pași de urmat dacă vrei să estompezi cu succes petele pigmentare.

Curăță tenul

Începe prin a-ți curăța tenul cu un produs exfoliant. Acest lucru va contribui la accelerarea procesului de reînnoire celulară. Încearcă gelul de curățare Bright Reveal de la L'Oréal Paris cu ingrediente active precum niacinamida și acidul salicilic. Efectele de curățare, exfoliere și seboregulatoare ale acestor ingrediente te vor ajuta să reduci aspectul petelor pigmentare postacneice și apariția coșurilor.


Dacă ai nevoie de o exfoliere mai în profunzime, poți încerca exfoliantul Bright Reveal împotriva petelor pigmentare de la L'Oréal Paris. Concentrația de acizi și niacinamidă este de 25%, ceea ce îl face la fel de eficient ca un exfoliant profesional, lăsând tenul mai uniform și ajutând la închiderea porilor și reducerea producției de sebum, pe lângă estomparea petelor pigmentare de diferite tipuri.

Folosește un ser calmant

Serumurile pentru ten vizează probleme specifice ale pielii. Formula unică a serumului îl transformă în cel mai căutat produs de îngrijire a pielii. Aplică un serum împotriva hiperpigmentării după ce ți-ai spălat fața cu produsul de curățare.


Serumul cu niacinamidă și acid amino-sulfonic de la L'Oréal Paris este alegerea perfectă, deoarece s-a dovedit eficient în estomparea tuturor tipurilor de pete pigmentare, inclusiv a celor cauzate de îmbătrânire, supraexpunere la soare sau cele postacneice. Formula ușoară, non-comedogenică este delicată cu pielea ta și, în același timp, concentrația de niacinamidă ridicată, de 7,5%, ajută la reducerea petelor pigmentare cu până la 77% și redă pielii tale un aspect sănătos, proaspăt și luminos.

Aplică o cremă de zi

Scapă de petele maronii de pe ten cu o cremă hidratantă cu SPF ridicat. Crema pentru pete pigmentare Bright Reveal de la L’Oréal Paris este un produs hidratant pentru zi și oferă beneficii multiple. Formula cu niacinamidă ajută la reducerea aspectului petelor pigmentare, complexul hidratant îți face tenul să se simtă mai plin și mai sănătos, chiar după prima utilizare, iar factorul SPF 50+ este responsabil de protejarea lui de stresul provocat de soare și de împiedicarea apariției de noi pete maronii cauzate de supraexpunerea la razele UVA și UVB.


În mod similar, crema cu textură fluidă Bright Reveal cu SPF 50+ este perfectă pentru persoanele cu piele sensibilă. Protecția solară cu spectru larg ajută la prevenirea apariției petelor pigmentare și a semnelor de îmbătrânire prematură. Niacinamida ajută la estomparea hiperpigmentării existente, efectul său fiind potențat de acizii și antioxidanții care ajută la exfolierea tenului, dezvăluind un chip mai luminos.

Completează rutina cu o cremă de noapte

Ultimul pas al rutinei de îngrijire a tenului ar trebui să fie o cremă de noapte, care acționează în profunzime în timp ce dormi. În funcție de alte probleme ale tenului pe care vrei să le gestionezi sau să le previi, poți opta pentru un produs hidratant sau antiîmbătrânire, cum ar fi crema antirid Revitalift Laser de la L’Oréal Paris. Această cremă are 3 ingrediente active majore - pro-retinol, vitamina C și acid hialuronic -, care fac tenul să pară și să se simtă mai tânăr, uniformizând în același timp nuanța acestuia.


Cu ingredientele potrivite și o rutină de îngrijire consecventă, poți gestiona eficient problema hiperpigmentării și poți redobândi uniformitatea tenului. Începe prin a încorpora produse cu niacinamidă, vitamina C, retinol și alte ingrediente recomandate în rutina zilnică. Nu uita nici de importanța protecției solare pentru a preveni apariția de noi pete pigmentare. Urmând aceste recomandări, vei avea un ten cu aspect mai luminos și mai sănătos.


Sursa foto: Freepik.com


Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24798949/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2699641/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791365/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142815/

 
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.lorealparis.ro/ingrediente-pentru-estomparea-petelor-pigmentare" } document.addEventListener("DOMContentLoaded", function (event) { const element = document.getElementsByClassName('oap_hairdiagStart_divbtn'); if (element.length > 0) { let urlParams = new URLSearchParams(window.location.search); if (urlParams != "" || urlParams != null) { var keyValuepairs = urlParams.toString().split('&'); var qrUtmfound = 0; keyValuepairs.forEach(function (item, index) { if (item === "utm_source=pos" || item === "utm_medium=qrcode") { qrUtmfound++; } }); if (qrUtmfound == 2) { let relocHref = document.getElementById("hair_color_start_btn").getAttribute("href"); let relocUpdatedurl = relocHref + window.location.search; document.getElementById("hair_color_start_btn").setAttribute("href", relocUpdatedurl); } } } });
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Acasa" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/revista-de-frumusete", "name": "Revista de frumusețe" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.lorealparis.ro/ingrediente-pentru-estomparea-petelor-pigmentare", "name": "Ingrediente pentru estomparea petelor pigmentare" } } ] }