Indiferent de tipul de pete pigmentare cu care te confrunți, alegerea produselor de îngrijire potrivite a tenului poate fi complicată. Cu liste nesfârșite de ingrediente și denumiri științifice, poate fi greu să știi exact ce aplici pe piele și ce compuși te pot ajuta cu adevărat sau care ar putea înrăutăți lucrurile. În continuare, îți prezentăm nouă ingrediente testate, despre care numeroase studii au demonstrat că au un efect benefic asupra petelor maronii de pe piele de care vrei să scapi.
Niacinamida
Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este o substanță polivalentă. Acest compus, solubil în apă și care nu irită pielea, s-a dovedit a da rezultate excelente în cazul mai multor afecțiuni, inclusiv hiperpigmentarea. Motivul pentru care funcționează atât de bine este că reduce transferul de melanozomi. Aceștia sunt celulele responsabile de producerea și acumularea melaninei. Prin reducerea transferului melanozomilor, niacinamida încetinește producția de melanină, diminuând astfel petele pigmentare existente și prevenind formarea altora noi.
Există și alte moduri în care acest ingredient puternic ajută la combaterea petelor pigmentare. Estompează aspectul aspru sau umflat al pielii, iar tenul redevine neted și uniform. De asemenea, este excelentă pentru combaterea acneei, deoarece reglează producția de sebum și acționează ca un ingredient antiinflamator, care poate reduce roșeața.
⏩ Descoperă gama Bright Reveal de la L'Oréal Paris, cu produse bogate în niacinamidă și potențate de acidul salicilic și filtrele UV, pentru reducerea aspectului petelor pigmentare și prevenirea apariției altora noi, în timp ce tenul este îngrijit delicat.
Vitamina C
Vitamina C, cunoscută ca acidul ascorbic, este un antioxidant care combate acțiunea reactivă a radicalilor liberi asupra pielii. Radicalii liberi sunt generați în mod natural în corpul uman în timpul unor procese precum respirația celulară. Însă pot fi cauzați și de factori externi, precum poluarea, fumatul, expunerea la radiațiile ultraviolete, stres ori o alimentație dezechilibrată. Atunci când sunt generați în exces, radicalii liberi provoacă daune la nivel celular, printre altele, fapt care poate determina îmbătrânirea prematură a pielii, dar și hiperpigmentare. Vitamina C este unul dintre compușii care pot neutraliza acțiunea radicalilor liberi, prevenind agravarea hiperpigmentării tenului. De asemenea, acționează în vederea reducerii producției de melanină din piele, ceea ce împiedică apariția petelor pigmentare.
Gama Revitalift Clinical de la L'Oréal Paris conține un nivel ridicat de vitamina C pură, dar și acid salicilic, fiind utilă în prevenirea a trei semne comune ale îmbătrânirii premature, respectiv nuanța neuniformă a tenului, porii dilatați și liniile fine. Gama oferă și un spectru larg de protecție împotriva radiațiilor UVA și UVB, cauza principală a hiperpigmentării.
Retinolul
Retinoizii sunt o clasă de compuși derivați din vitamina A. Printre acești derivați se numără retinolul, retinalul, retinoidul granactiv și esterii retinilici, care pot fi obținuți în mod natural sau sintetic. Retinolul acționează la nivel celular și influențează proliferarea și diferențierea celulelor prin activarea unor receptori speciali din piele cunoscuți sub denumirea de receptori nucleari. Prin accelerarea proliferării celulelor, se favorizează obținerea unui ten cu aspect mai sănătos și mai proaspăt.
Retinolul poate, de asemenea, să atenueze producția de tirozină, o enzimă care face parte integrantă din procesul de formare a melaninei. Acest mecanism preventiv poate încetini apariția de noi pete pigmentate - motiv pentru care retinolul este considerat unul dintre ingredientele-cheie de îngrijire a pielii pentru ameliorarea afecțiunilor cutanate precum melasma.
⏩ Încearcă produsele cu retinol pur din gama Revitalift Laser, pentru beneficii multiple. Nu numai că ajută în cazul petelor pigmentare, dar au și efect antiîmbătrânire, datorită formulei îmbogățite cu acid hialuronic.
Acidul kojic
Acidul kojic provine de la o ciupercă care se formează atunci când orezul fermentează. Folosit frecvent în industria alimentară, acidul kojic are un potențial imens și în îngrijirea tenului. Pentru ca melanina să se formeze, aceasta are nevoie de o enzimă numită tirozină. Acidul kojic este eficient în reducerea aspectului hiperpigmentării deoarece blochează producția de tirozină. Asta înseamnă mai puțină melanină în piele și mai puține pete pigmentare la suprafață.
La fel ca în cazul altor acizi, acesta are efect exfoliant, eliminând celulele moarte din piele, pentru a dezvălui un ten mai luminos. Acidul kojic ajută, de asemenea, alte ingrediente din produsele de îngrijire a pielii să pătrundă în straturile profunde ale acesteia pentru a ținti petele maronii persistente.
Arbutina
Arbutina este un compus natural care se găsește în plante precum strugurii ursului, afinele și perele. Este adesea utilizată ca agent de albire a pielii în produsele cosmetice și de îngrijire personală, deoarece inhibă producția de melanină. De asemenea, este folosită pentru a reduce hiperpigmentarea și petele cauzate de îmbătrânire. Arbutina poate ajuta și la prevenirea formării de noi pete pigmentare prin blocarea formării de tirozină și, în consecință, de melanină.
Se utilizează de obicei sub formă de cremă sau loțiune, care se aplică pe zona afectată și este adesea combinată cu alte ingrediente, cum ar fi acidul kojic, vitamina C și hidrochinona, pentru o eficiență sporită.
Acidul salicilic