În acest articol vei descoperi
- Care sunt diferențele dintre vopseaua permanentă, cea semipermanentă și cea temporară
- Cum să alegi culoarea potrivită de vopsea pentru părul tău
- Cum să te vopsești corect acasă, de la pregătirea părului la etapele de colorare
- Cum să întreții părul vopsit acasă
- Care sunt cele mai comune probleme legate de colorarea părului acasă și cum le rezolvi
Care sunt diferențele dintre vopseaua permanentă, cea semipermanentă și cea temporară
Care este cea mai bună vopsea de păr pentru acasă? Care este cea mai bună vopsea de păr fără amoniac? Cu siguranță ți-ai pus o astfel de întrebare dacă te-ai decis să-ți vopsești părul acasă. Atunci când trebuie să alegi tipul de vopsea pe care o vei folosi pentru părul tău, este important să iei în considerare preferințele personale, stilul tău de viață și efectul pe care dorești să-l obții. Pentru o culoare care să se mențină mult timp sau care să acopere eficient firele albe, vopseaua permanentă este cea mai bună opțiune. Pe de altă parte, dacă nu ești pregătită pentru o schimbare pe termen lung, o vopsea de păr fără amoniac semipermanentă sau chiar cea temporară ar putea fi opțiunea cea mai bună. Iată care sunt diferențele între cele trei tipuri de vopsele:
Vopseaua de păr permanentă
Acest tip de produs, disponibil în formule cu sau fără amoniac, conține pigmenți care, cu ajutorul unui peroxid, pătrund prin cuticulă în profunzimea fibrei capilare, pentru a modifica culoarea părului pe termen lung. Culoarea rezistă mult timp, de obicei, între 6 și 8 săptămâni, iar firele albe sunt acoperite perfect. Vopselele permanente au o putere de deschidere sau închidere a culorii inițiale mai mare, cu mai multe nuanțe. Însă, pentru a obține nuanțe mai deschise sau mai vibrante, unele culori ar putea necesita o decolorare prealabilă a părului. Având în vedere substanțele chimice mai puternice din formulele lor, vopselele permanente pentru păr pot cauza daune precum uscarea sau fragilizarea fibrei capilare. Însă, în cazul produselor de ultimă generație, de bună calitate, riscul este foarte scăzut.
Vopseaua de păr semipermanentă
Acest tip de produs este mai puțin agresiv cu părul decât vopselele permanente, pentru că nu conține peroxid sau amoniac și nu pătrund în fibra capilară. Pigmenții se atașează doar de cuticula firului de păr. În funcție de rutina de îngrijire, de exemplu, de frecvența spălărilor, vopselele semipermanente se pot menține între 2 și 4 săptămâni. Vopselele de păr semipermanente pot fi folosite pentru închiderea, deschiderea sau împrospătarea culorii inițiale. Unele pot să acopere complet firele albe, dar, în general, puterea de deschidere a culorii este limitată.
Vopseaua de păr temporară
În general, vopselele de păr temporare rezistă doar până la 6-8 spălări. Nu conțin amoniac și nici apă oxigenată, deci sunt foarte blânde cu părul. Totuși, vopselele de păr temporare permit închiderea sau deschiderea părului cu doar până la două nuanțe, iar puterea de acoperire a firelor albe este de doar până la 30%.
Vopsea spumă, cremă sau gel?
Există mai multe tipuri de vopsea de păr din punctul de vedere al texturii. Spuma este cel mai ușor de folosit, pentru că se aplică precum un șampon. Crema oferă un plus de îngrijire pentru părul uscat, în timp ce vopseaua de păr tip gel este mai bogată în pigmenți și este recomandată persoanelor care își doresc o culoare foarte intensă.Cum să alegi culoarea potrivită de vopsea pentru părul tău
Înainte de a-ți colora podoaba capilară, este esențial să alegi nuanța potrivită de vopsea de păr. Descoperirea culorii perfecte pentru părul tău poate părea o provocare, mai ales având în vedere multitudinea de nuanțe disponibile. Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare:
Nuanța tenului
Dacă ai tenul deschis sau cu tendința de roșeață, poți opta pentru nuanțe reci, respectiv care conțin mai mulți pigmenți albaștri, verzi sau violet. Blondul cenușiu, argintiu sau șampanie, șatenul cenușiu și cafeniu și arămiul rece se numără printre nuanțele reci de vopsea de păr. Dacă ai tenul mai închis la culoare, poți alege nuanțe calde, respectiv cu mai mulți pigmenți roșii, portocalii și galbeni. Poți opta, de exemplu, pentru o vopsea de păr șaten deschis, o vopsea de păr blond caramel, miere sau alună, șaten sau roșcat auriu.
Nu numai tenul, ci și subtonul pielii este important, fie că este cald, rece sau neutru. Pentru a afla subtonul pielii tale, este suficient să-ți examinezi venele vizibile la încheietura mâinii. Persoanele cu subtonuri calde au, în general, o piele în nuanțe aurii sau măslinii și vene verzui. În acest caz, pot alege culori precum blondul miere sau arămiul. Cele cu subtonuri reci au pielea albă sau roz și vene albăstrui sau violet. Acestea pot alege nuanțe precum blondul platinat sau brunul intens sau chiar o vopsea de păr gri argintiu. Dacă venele nu sunt nici albastre, nici verzui, atunci pielea are un subton neutru, iar varietatea de opțiuni de vopsea de păr este mult mai mare.
Culoarea ochilor
Nu numai tonul și subtonul pielii sunt importante atunci când alegi vopseaua de păr, ci și culoarea ochilor. În general, ochii albaștri pot fi puși în evidență de nuanțe calde, în timp ce ochii verzi se potrivesc cu cele reci. Pentru ochii căprui există o varietate de nuanțe care pot fi folosite, de la blond alună la cel auriu și blond perlat. O vopsea de păr ciocolatiu, șaten auriu, blond miere, mahon sau blondul cenușiu poate fi o opțiune excelentă pentru persoanele cu ochi negri.
Stilul de viață
Stilul de viață și obiceiurile din rutina zilnică pot, de asemenea, să influențeze alegerea culorii părului. De exemplu, dacă lucrezi într-un mediu care impune un aspect tradițional, conservator, culorile foarte îndrăznețe ori aprinse de vopsea de păr ar putea să nu fie cele mai potrivite. Personalitățile artistice pot opta pentru o vopsea de păr mov, de exemplu.
⏩ Încearcă Préférence MetaVivids, soluția de colorare semipermanentă de la L'Oréal Paris. Inspirate de Metaverse, nuanțe intense de coral, roz și mov sunt acum disponibile în kituri de colorare acasă ce au la bază cea mai inovatoare expertiză L'Oréal Paris. Pigmenții intenși din acest tip de vopsea de păr L’Oreal rezistă până la 4 săptămâni, chiar și pe părul închis la culoare, iar tu te poți bucura de o culoare vibrantă și spectaculoasă.
Pentru cele mai bune rezultate, în general, se recomandă alegerea unei culori cu maximum două nuanțe mai deschisă sau mai închisă față de cea inițială. Totuși, dacă ai dificultăți în alegerea culorii de păr potrivite, poți consulta un stilist profesionist sau un specialist în colorarea părului. De asemenea, poți folosi aplicații online de simulare a culorilor de păr, pentru a vedea ce nuanță ți se potrivește cel mai bine.
Cum să te vopsești corect acasă, de la pregătirea părului la etapele de colorare
Pentru obținerea unei culori impecabile, este necesar să respecți câțiva pași simpli atunci când îți vopsești părul acasă. Astfel, specialiștii recomandă efectuarea:
-
unui test de sensibilitate cutanată, pentru a verifica dacă ești alergică la substanțele chimice din vopsea. Aplică o cantitate mică de produs în spatele urechii sau în pliul interior al cotului și lasă-l să acționeze timp de 24 de ore. Dacă nu a cauzat mâncărimi, roșeață sau iritații, poți utiliza produsul fără probleme
-
unui test de culoare pe o șuviță de păr. Alege o șuviță subțire, mai puțin vizibilă, aplică vopseaua potrivit instrucțiunilor furnizate în kitul de colorare și vezi ce rezultat obții. Acest test poate fi util pentru a evita surprizele neplăcute, de exemplu, o nuanță nedorită sau nepotrivită de păr.
Pregătirea ustensilelor
Înainte de a începe aplicarea vopselei, asigură-te că ai la îndemână toate produsele și ustensilele necesare:
-
vopsea de păr - folosește produse de colorare de calitate. Dacă ai părul foarte lung, este recomandat să cumperi două cutii, pentru a te asigura că ai o cantitate suficientă de produs
-
o pensulă cu peri moi și denși, pentru distribuirea uniformă a vopselei pe păr. Unele kituri de colorare conțin un aplicator special pentru vopsea, dar, fiind începătoare, este recomandat să folosești mai degrabă pensula
-
un bol mare, de preferat din ceramică, sticlă sau plastic rezistent, pentru amestecarea vopselei și a oxidantului în proporții corecte
-
mănuși chirurgicale, pentru a-ți proteja pielea mâinilor de substanțele iritante din vopsea, dar și pentru prevenirea petelor
-
un pieptăn cu coadă ascuțită, pentru separarea șuvițelor de păr. Împarte părul în secțiuni mai mici, pentru a putea aplica uniform vopseaua
-
agrafe de păr profesionale, pentru menținerea secțiunilor create cu ajutorul pieptănului
-
o pelerină specială pentru vopsit sau un prosop vechi, pentru a-ți proteja hainele de vopsea
Pregătirea părului
Este recomandat să nu-ți speli părul înainte de a-l vopsi, pentru că uleiurile naturale de pe scalp oferă un plus de protecție. Însă evită să aplici vopseaua pe părul foarte murdar, pe care ai folosit tratamente sau produse de styling. Cel mai bine este să speli părul cu o zi-două înainte de vopsire.
Înainte de a începe aplicarea vopselei, descurcă bine părul cu un pieptăn cu dinți rari, pentru a elimina nodurile și a permite culorii să pătrundă uniform în fibra capilară.
Protejarea pielii
Aplică un strat gros de cremă hidratantă sau de vaselină de-a lungul liniei părului, pe urechi și pe gât, pentru a preveni petele și iritațiile ce pot fi cauzate de vopsea.
Vopsirea propriu-zisă a părului
Pentru rezultate ca la salon, este necesar să te asiguri că, înainte de a trece la vopsirea propriu-zisă, ai citit cu atenție instrucțiunile furnizate în kitul de colorare, de la amestecarea produselor la timpul de acțiune și clătire. Doar așa vei evita greșelile în procesul de colorare a părului și surprizele neplăcute care pot apărea pe parcurs.
⏩ Alege vopselele de păr Excellence Creme de la L'Oréal Paris. Culorile sunt bogate, vibrante și își mențin intensitatea pe termen lung, oferind și o acoperire de 100% a firelor albe. Catalogul de nuante este unul generos, iar formula vopselelor Excellence conține ingrediente care protejează părul în timpul ritualului de colorare, fiind o alegere excelentă pentru o schimbare de look subtilă ori provocatoare
Etapele vopsirii părului
Împarte părul în cruce, din față spre spate și de la o ureche la cealaltă, cu ajutorul unui pieptăn, și prinde secțiunile cu agrafe.
După ce ai amestecat în bol produsele de colorare, potrivit instrucțiunilor, începe aplicarea vopselei pe păr cu ajutorul pensulei. Aplicați produsul pe șuvițe subțiri, mai întâi la rădăcini, apoi pe vârfuri. Acestea din urmă sunt, de obicei, mai poroase și nu au nevoie de atât de mult timp ca rădăcinile pentru a se colora. Asigură-te că ai acoperit complet fiecare șuviță de păr, pentru un rezultat impecabil.
Timpul de așteptare menționat în instrucțiuni este esențial pentru obținerea culorii dorite. Folosește un cronometru pentru a te asigura că respecți timpul recomandat. Nu lăsa vopseaua să acționeze mai mult decât este indicat, deoarece ai putea obține o culoare prea închisă sau prea deschisă.
După expirarea timpului de acționare, clătește părul cu apă caldă din abundență, până când aceasta devine limpede. Folosește șamponul și balsamul furnizate de obicei în kitul de colorare sau produse special formulate pentru părul vopsit, pentru sigilarea pigmentului și un aspect revitalizat.
Cum să întreții părul vopsit acasă
După ce ai obținut culoarea dorită, este la fel de important să îți stabilești o rutină de îngrijire a părului, pentru a menține pigmentul pe termen lung:
-
folosește un șampon și un balsam special concepute pentru părul vopsit. Aceste produse au rolul de a proteja culoarea și de a preveni estomparea ei prematură. Alege produse care conțin ingrediente hidratante și antioxidante, pentru a menține părul moale, strălucitor și sănătos.
-
spală părul cu apă călduță spre rece. Apa fierbinte poate provoca decolorarea și uscarea părului. Apa călduță spre rece ajută la închiderea cuticulelor părului și la sigilarea culorii în interiorul fibrei capilare.
-
redu frecvența de spălare. În general, cu cât reduci frecvența spălărilor, cu atât culorea se va menține mai mult. Între spălări, pentru a menține aspectul proaspăt și volumul părului, poți folosi șampon uscat.
-
folosește măști și tratamente de hidratare și reparare. Părul vopsit poate deveni uscat și fragil, așa că este important să folosești tratamente de hidratare și reparare, pentru a-i menține sănătatea.
-
protejează-ți părul de factorii de mediu dăunători. Radiațiile ultraviolete, sarea din apa mării, clorul din piscine, aparatele de coafat cu căldură se numără printre factorii de mediu dăunători care pot afecta culoarea și textura părului. Folosește produse de protecție solară și accesorii pentru cap, de exemplu, șepci, pălării, eșarfe, atunci când te expui la soare. De asemenea, poți folosi o cască de înot la piscină. Nu uita să aplici pe păr produse de protecție termică înainte de a te coafa cu dispozitive precum ondulatoarele, periile de ondulat și plăcile de îndreptat.
-
tunde regulat vârfurile. Tăierea regulată a vârfurilor poate ajuta la eliminarea riscului de despicare a acestora și la menținerea părului sănătos și strălucitor. Poți tunde vârfurile o dată la 8-12 săptămâni, pentru a menține textura sănătoasă a părului vopsit.
-
evită tratarea chimică excesivă a părului, optând doar pentru retușarea rădăcinilor. Aplică vopseaua doar pe rădăcini atunci când este necesar, dacă au crescut și sunt vizibile, fără a mai aplica culoarea pe lungimea părului.
Care sunt cele mai comune probleme legate de colorarea părului acasă și cum le rezolvi
Uneori, dacă nu ai respectat instrucțiunile sau pașii pentru vopsirea părului acasă, te poți confrunta cu probleme precum o culoare prea închisă, neuniformă sau o decolorare inegală. Dacă întâmpini probleme mai grave sau nu ești sigură care ar fi cea mai bună soluție pentru a repara anumite greșeli legate de colorare, consultă un profesionist. Iată câteva soluții pentru remedierea problemelor legate de vopsirea părului:
-
nuanțele arămii, portocalii sau galbene - dacă părul tău blond a căpătat astfel de nuanțe, poți folosi un șampon violet special pentru a neutraliza tonurile calde. Șamponul violet ajută la eliminarea acestor nuanțe și la restaurarea unor tonuri mai reci și mai naturale.
-
o culoare prea închisă - folosește un șampon de curățare profundă pentru a atenua nuanța. Aplică șamponul pe părul ud, masează ușor și lasă-l să acționeze câteva minute, înainte de a clăti cu apă din abundență. Repetă dacă este necesar, până când culoarea se mai deschide.
-
pete de vopsea pe piele - folosește un produs demachiant sau ulei pentru bebeluși pentru a șterge zonele pătate.
-
decolorare inegală - folosește o culoare de retuș doar pe zonele cu probleme și lasă să acționeze conform instrucțiunilor. Trebuie să mai știi că, în general, este recomandat ca decolorarea părului foarte închis la culoare să se facă la un salon de înfrumusețare.
-
păr prea uscat sau deteriorat - folosește o mască de păr hrănitoare pentru a-i restabili nivelul de hidratare. Aplică masca pe părul curat și umed, las-o să acționeze cel puțin 10-15 minute, apoi clătește bine cu apă curată.
Colorarea părului acasă poate fi o experiență plăcută și o sursă de satisfacții, dar poate deveni și o sursă de stres, dacă nu este realizată corect. Sfaturile de mai sus te vor ajuta să eviți câteva greșeli comune și să obții rezultate profesionale, în confortul propriei case. Dacă ai îndoieli sau întrebări, nu ezita să ceri și sfatul unui stilist profesionist.
Sursa foto: Freepik