Ce face ca rujul să fie vedeta oricărui look
Trebuie doar să arunci o privire asupra istoriei și originii a ceea ce cunoaștem astăzi sub denumirea de ruj, pentru a înțelege nu numai importanța acestuia, ci și povestea incredibilă și simbolismul cu care a fost asociat, atât pozitiv, cât și negativ, de-a lungul a mii de ani. Astfel, rujul este mult mai mult decât un simplu produs cosmetic din poșeta ta.
Se spune că originile rujului datează din Antichitate, când bărbații și femeile sumeriene zdrobeau pietre semiprețioase pentru a-și decora ochii și buzele. Egiptenii antici purtau ruj ca simbol al statutului și nu al genului. De exemplu, Cleopatra strivea gândaci pentru a elibera carmin, un colorant natural, și astfel își crea o pată de culoare roșie pe buze. Deși a căzut în dizgrație la începutul secolului al XIX-lea, fiind considerat o reprezentare a unui stil de viață nepotrivit sau boem, a redevenit popular în jurul anilor 1910, iar, în anii ‘40, rujul roșu a devenit extrem de la modă, fiind purtat de starurile de cinema.
În prezent, rujul este la modă în toate nuanțele și texturile sale. Se știe, luând în considerare teoria culorilor, că rujul nu numai că te poate face să arăți mai bine, prin neutralizarea și complimentarea tonului pielii sau culorii ochilor, dar te poate face și să te simți mai bine. Nu este niciun secret faptul că rujul îți poate schimba dramatic starea de spirit, te poate face să te simți și să arăți sexy, încrezătoare, creativă, să ai un look profesional și este, de asemenea, o formă de auto-exprimare.
Tipuri de ruj în funcție de formulă
Descoperă selecția de produse pentru un machiaj al buzelor perfect:
Rujul a evoluat de la pigmenți extrași din flori, legume, insecte sau pietre semiprețioase, ajungând acum să ai posibilitatea de a alege din sute sau chiar mii de nuanțe, formule și texturi. Cu atât de multe tipuri diferite de rujuri, există unul care se va potrivi perfect preferințelor tale. Printre principalele tipuri de ruj, se numără:
Rujul mat
Acest tip de ruj are o pigmentare intensă și rezistență. Aceste rujuri sunt extrem de saturate și lasă buzele cu un finisaj mat uniform. Finisajul său deosebit, opac este tot ce ai nevoie pentru a crea un look rafinat. Avantajul acestei formule de ruj este că nu trebuie să îți faci griji că se șterge sau se întinde. De menționat, însă, este faptul că rujul mat conține de obicei un nivel redus de uleiuri, așa că îți poate usca buzele dacă nu le pregătești cum trebuie înainte de aplicare.
⏩ Încearcă rujul lichid mat Infaillible Matte Resistance, cu o formulă specială îmbogățită cu acid hialuronic care ajută la evitarea problemei buzelor uscate. Acest ruj rezistent la transfer inovator oferă 16 ore de culoare intensă, iar formula este ușoară, lăsând buzele hidratate.
Rujul cremos
Pentru o culoare bogată, care alunecă ușor pe buze și se simte confortabil pe tot parcursul zilei, adaugă un ruj cremos în trusa ta de machiaj. Cu un conținut mai mare de ceară decât alte formule, acest tip de ruj este perfect pentru buzele deshidratate, care au fost afectate de condițiile meteorologice din timpul iernii sau de alți factori de mediu. Aspectul delicat, subtil, cu acoperire completă funcționează la fel de bine pentru noapte ca și pe timpul zilei, adăugând o notă atemporală de glamour oricărei ținute.
Rujul satinat
Rujurile satinate conferă buzelor un aspect lejer și hidratat și sunt perfecte pentru zilele în care te machiezi subtil. Incredibil de delicate și de hidratante, aceste rujuri conferă buzelor o culoare ușoară, pe care o poți intensifica prin aplicarea mai multor straturi. Un ruj satinat este îmbogățit cu ingrediente precum uleiul de argan, care ajută la păstrarea supleței și gradului de hidratare natural al buzelor. Dezavantajul acestui tip de ruj este că nu rezistă mult timp și necesită de obicei retușuri pe tot parcursul zilei.
Rujul cu sclipici
Rujurile cu sclipici de astăzi nu sunt doar mai sofisticate decât predecesoarele lor din anii ‘90, ci sunt și mult mai ușor de purtat. Sunt suficient de discrete pentru a fi purtate singure, dar pot fi, folosite și peste o altă culoare, pentru a conferi o notă subtilă de strălucire.
Finisajul metalic perlat al unui astfel de ruj îl face accesoriul perfect pentru o petrecere, o gală sau un eveniment special. Și, cu atât de multe culori și nuanțe disponibile, există opțiuni excelente și pentru a fi purtat zi de zi. Nu uita să îți hidratezi buzele înainte de aplicare, deoarece aceste produse le pot usca.
Rujul lucios
Cu un nivel ridicat de strălucire și luminozitate, acest tip de ruj va adăuga dimensiune și volum, atrăgând în același timp mai multă atenție asupra buzelor deja voluptoase. Formula sa hidratantă, adesea îmbogățită cu vitamine și antioxidanți, poate ajuta la gestionarea buzelor crăpate, menținându-le hidratate și cu un aspect neted.
Un ruj hidratant lucios este o alegere excelentă pentru ocazii formale sau ieșiri de seară, deși trebuie să fii pregătită să îl reaplici des dacă mănânci sau bei. Finisajul semi-transparent le face, de asemenea, o alegere excelentă pentru purtarea de zi cu zi, dacă preferi un aspect mai natural.
Rujul rezistent la transfer
Aceste rujuri sunt practic formule mate, dar calitatea texturii este diferită, având o rezistență ridicată. Rujurile rezistente la transfer nu se șterg indiferent de ce mănânci, bei, cât de mult vorbești sau cât timp porți produsul pe parcursul zilei. Acest lucru se întâmplă deoarece au o permeabilitate redusă la uleiuri și apă. Rujul rezistent la transfer are o textură lejeră, nu încarcă, dar se menține proaspăt pe parcursul întregii zile.
Cum alegi nuanța perfectă de ruj
Fie că este mat, cremos sau transparent, nuanța potrivită de ruj este tușa finală care îți armonizează lookul. Ca să știi cum să alegi nuanța perfectă de ruj trebuie să iei în considerare tonul și subtonul tenului tău. Make-up artiștii profesioniști își bazează alegerea și pe teoria culorilor. Iată care sunt trucurile pentru alegerea nuanței ideale:
Cunoaște teoria culorilor în materie de ruj
Teoria culorilor în cazul rujului este similară cu cea folosită în pictură. Amestecarea culorilor primare - roșu, galben și albastru - în diferite combinații va crea orice culoare imaginabilă. Tonul pielii funcționează în același mod. Cu toții avem proporții diferite de roșu, galben și albastru - pe care le putem numi subtonuri- , precum și de maro și alb - pe care le putem numi tonuri - în piele. Toate acestea, combinate, creează tenul unic al fiecărui individ.
Ruj maro, roșu mat, nude mat, roz pudrat, vișiniu sau chiar ruj negru sau ruj transparent - atunci când alegi o nuanță de ruj, este important să iei în considerare modul în care aceasta se coordonează cu tonul pielii tale, culoarea buzelor și felul în care se raportează la roata culorilor. Pentru a înțelege teoria culorilor în materie de ruj, trebuie pur și simplu să știi cât de bine se potrivesc culorile între ele.
Vezi cum arată pe pielea ta
Aceeași nuanță de ruj poate arăta complet diferit pe diferite tonuri de piele. Orice persoană are o nuanță de ruj nude care i se potrivește, iar diferitele tonuri de roz și roșu pot ieși în evidență în moduri unice pe pielea deschisă, medie, bronzată sau închisă.
Tenul deschis și mediu poate fi uneori dominat de rujurile îndrăznețe și puternice, iar nuanța greșită poate face ca un ten mai palid să pară fantomatic. În schimb, poți alege o nuanță mai deschisă, mai ușoară. Poți purta și ruj roșu, dar asigură-te că optezi pentru nuanțe mai deschise, mai luminoase.
În cazul persoanelor cu pielea bronzată sau cu un ten închis, una dintre cele mai frecvente greșeli este alegerea unei nuanțe prea deschise. Tonurile pale de ruj pot părea uneori spălăcite sau cenușii pe buze. Tenurile bronzate și închise la culoare sunt în mod natural mai bogate în pigment decât pielea deschisă sau medie, astfel încât culorile mai profunde și mai îndrăznețe de ruj pot să iasă în evidență fără a fi copleșitoare.
Cunoaște-ți subtonul pielii
La fel ca pielea, rujurile pot avea subtonuri reci, calde sau neutre. Subtonurile calde sunt bogate în nuanțe de portocaliu și roșu și sunt perfecte pentru a crea lookuri intense. Rujurile cu subtonuri reci au nuanțe de albastru și violet, care dau un aer voluptuos buzelor. Odată ce ai descifrat subtonul pielii tale, poți alege un ruj cu subton similar:
-
Persoanele cu subtonuri reci au venele de la încheietura mâinii albăstrui sau violet. Dacă îți sună cunoscut, cele mai bune nuanțe de ruj pentru tine sunt cele cu subtonuri reci, albăstrui sau violet.
-
Subtonurile calde conferă pielii o nuanță aurie sau măslinie. O modalitate ușoară de a identifica acest subton este dacă venele tale de la încheietura mâinii au o nuanță de verzui. Persoanelor cu subtonuri calde ale pielii li se potrivesc nuanțe de ruj similare. Culorile precum portocaliul și maroul scot în evidență strălucirea naturală a tenului.
-
Dacă ai un subton neutru, ți se potrivesc majoritatea nuanțelor. Cel mai bun mod de a defini subtonul neutru este dacă ai venele albastru-verzui sau par a fi la culoarea pielii.
Potrivește nuanța rujului cu cea a conturului de buze
Fie că rujul tău se întinde adesea, fie că vrei să dai buzelor un aspect mai bine definit, creioanele de buze sunt soluția. Un creion contur de buze crește durabilitatea machiajului, împiedică rujul să curgă sau să se estompeze, umple orice crăpături pe care le-ai putea avea, te ajută să definești sau să creezi arcul lui Cupidon și poate fi, de asemenea, folosit pentru a-ți face buzele să pară mai pline.
⏩ Alege creionul pentru contur Color Riche de la L’Oréal Paris, care se potrivește nuanței tale preferate de ruj pentru buze perfect definite.
Rujul și creionul de buze lucrează în tandem pentru a crea cele mai fermecătoare lookuri. Rujul este vedeta, așa că se recomandă alegerea lui mai întâi și apoi găsirea unei nuanțe perfecte de contur de buze pentru a-l combina cu acesta. De regulă, stiliștii vor combina rujurile și creioanele de buze din aceeași familie de culori, alegând un contur puțin mai închis decât rujul pentru a da buzelor definiție.
Machiajul buzelor pas cu pas
În timp ce oricine poate lua un ruj și să îl aplice, să știi cum să-l folosești ca un profesionist poate face diferența între buzele perfecte și o înfățișare care nu îți satisface așteptările. Iată câteva sfaturi și trucuri de make-up artist pe care le poți pune în aplicare și care vor împiedica rujul să se crape sau să curgă, creând, în același timp, un look perfect definit.
Pasul 1: Pregătește-ți buzele
Începe cu un produs de exfoliere a buzelor. Aplică exfoliantul pe buze și puțin dincolo de conturul acestora, masându-l ușor cu vârful degetelor. Acest tip de produse ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, lăsând buzele cu un aspect perfect suplu. Șterge cu grijă pielea cu ajutorul unui șervețel sau al unei dischete demachiante umezite. După o singură exfoliere, buzele tale se vor simți mai fine și mai netede. Apoi, răsfață-ți buzele cu un balsam hrănitor. Ingredientele acestuia oferă hidratare intensă buzelor uscate. Buzele crăpate se vor simți calmate și revigorate.
Pasul 2: Creează conturul buzelor
Există câteva tehnici pe care le poți folosi atunci când înveți cum să aplici corect conturul de buze. Dacă vrei doar să îți definești forma reală a buzelor, începe prin a trasa mijlocul celei superioare, apoi trasează o linie scurtă pe mijlocul conturului celei inferioare. Completează conturul, pornind de la colțurile gurii.
Dacă vrei să creezi un aspect mai plin al buzelor, pornind de la arcul lui Cupidon, trasează ușor linia dincolo de forma lor naturală. Nu depăși colțurile, deoarece ar putea rezulta un aspect nefiresc. Scopul este de a crea o expresie mai voluptuoasă, așa că exersează cât de mult este nevoie.
Pasul 3: Aplică rujul
Cu rujul ales, începe prin a-l aplica pe centrul buzei superioare, chiar sub arcul lui Cupidon. Poți aplica rujul direct din tub sau cu aplicatorul, dacă folosești o versiune lichidă, sau poți folosi o pensulă specială pentru o aplicare mai precisă. Dacă ești începătoare, este recomandat să renunți la pensula de ruj și să aplici direct produsul. Aplică rujul pe buza superioară, din centru spre ambele colțuri, până când aceasta este complet acoperită.
Repetă procedura pe buza inferioară, începând din centru și îndreptându-te spre colțuri. Evită să treci pe buze de mai multe ori cu rujul, deoarece acest lucru ar putea face ca produsul să se acumuleze excesiv și să se crape după uscare sau să se întindă.
Pasul 4: Șterge surplusul
Acesta este un pas opțional și poate fi sărit dacă te grăbești, dar ștergerea surplusului de pe buze va reduce transferul pe ceștile de cafea, lingurițe etc. și va face ca rujul tău să reziste mai mult. Pentru a-ți șterge buzele, ia un șervețel moale și separă straturile pentru a obține unul singur. Pliază-l pe jumătate, pune-l între buze și apasă. Cu acest gest, îndepărtezi surplusul de produs și de uleiuri pe care le conține de pe buze și obții un strat subțire, dar puternic pigmentat de ruj.
În concluzie, alegerea potrivită a rujului trebuie să se bazeze pe efectul final pe care ți-l dorești. Ținând cont de sfaturile de mai sus, vei obține un machiaj al buzelor care cu siguranță va ieși în evidență.
Sursa foto: Freepik.com